Sukkien suunnittelija Eeva Nytorp paljastaa sukista etukäteen seuraavaa:

Kattoratsastajan villasukka kertoo siitä, että joskus on hyvä katsoa omaa elämäänsä vähän etäämmältä ja ylemmältä. 

Viikottain avautuvassa ohjeessa saat kuulla tarkemmin, mitä Eeva tällä oikein tarkoitti ja mitä KirkkoHarri siitä ajattelee.

Voit ladata tästä samannäköisen tulosteen kuin on Vesilahden seurakunnan somesivuilla:

Somessa näkyvän ohjeen tulostusversioLinkki avautuu uudessa välilehdessä (avautuu linkistä uuteen ikkunaan) . VIIKON 7 ohje alkaa sivulta 29.

Kattoratsastan villasukkien tekstiversio Linkki avautuu uudessa välilehdessä(avautuu linkistä uuteen ikkunaan) . VIIKON 7 ohje alkaa sivulta 11.

 

Ohjeita löytyy tulostettuna myös Pappilasta, kirkkoherranviraston lukitsemattomasta postilaatikosta oven vierestä!
Viikottain pääsee hakemaan myös sieltä uuden ohjeen keskiviikkona klo 10 jälkeen.

KirkkoHarri Henttisen saatesanat viikon 6 sukkaohjeeseen. Sama löytyy myös toisaalta tällä sivulla.
KirkkoHarri Henttisen saatesanat viikon 6 sukkaohjeeseen.

Kevättalvella on hyvää aikaa kutoa villasukkia! 

Eeva Nytorp suunnitteli yhteistyössä Vesilahden seurakunnan kanssa seurakunnalle ihanat kirkkosukat. Malleja on kaksi: Pitkävartiset sukat ovat nimeltään Kattoratsastajan villasukat ja lyhytvartiset ovat Kattoratsastajan nilkkasukat. 

Sukat kudotaan ensiksi mysteerineulontana. Se tarkoittaa sitä, että ohjetta paljastetaan vähän kerrassaan viikko viikolta. Sukkien neulonta alkaa viikolla 2, eli  keskiviikkona 12.1.2022. Ohjeen löydät sekä tältä verkkosivulta, että seurakunnan Instagram-tililtä @vesilahden.seurakunta  ja facebook-sivulta @vesilahdenseurakunta .

VIIKKO 1:

Tällä viikolla on hyvää aikaa ostaa langat. Tarvitset pitkiin sukkiin kaksi kerää vaalean sinistä lankaa (Väri 014), 1/3 kerää keltaista (Väri 288), valkoista (Väri 010) ja ruskeaa (Väri 065).  Nilkkasukkiin tarvitset yhden kerän sinistä ja 1/3 kerää keltaista ja ruskeaa. 

Hanki myös sukkapuikot kokoa 3,5-4mm käsialasi mukaan. 

P.S. Lankoja voi myös tulla ostamaan Pappilasta ma-ke viraston aukioloaikoina. 

 

 

VIIKKO 2: Kattoratsastajan SUKAT (POLVIsukat/ nilkkasukat)

Suunnittelu ja työohje: Eeva Nytorp, 2022 
Koot: Pohje 35 cm ja (40 cm). Jalkaterän pituus muunneltavissa n. 36-46.
Lanka: Novita 7 veljestä. Neuletiheys lev. 18 s=10 cm ja kork. 23 kerrosta=10 cm

Värit: 014 siniharmaa 200 g, 065 ruskea n. 30 g, 288 keltainen n. 30 g ja 010 luonnonvalk. n.20 g.

Nilkkasukkaan tarvitset vain värit 014 siniharmaa 100 g, 065 ruskea n.30 g ja 288 keltainen n.30 g.

Puikot 3,5mm tai 4mm, käsialan mukaan. Resoreihin voit käyttää mielellään puoli numeroa pienempiä puikkoja, tee silmukoiden luonti kuitenkin isommilla. Sukan kokoa voi pienentää tai suurentaa myös puikkovalinnoilla.

Oletko jo kokenut kutoja? Vai muisteletko kouluaikojen oppeja? Uuden aloittaminen niin käsitöissä kuin muussakin on kiinnostavaa ja kutkuttavaa. Toivottavasti saat kirkkovillasukista mieluisan käsityön. Kattoratsastajan villasukka kertoo siitä, että joskus on hyvä katsoa omaa elämäänsä vähän etäämmältä ja ylemmältä  


Sukan aloituksen resori muodostuu ns. valepalmikkoneuloksesta ja siinä voi nähdä taivaan sinen ja pilvimuodostelman
. 

”Alussa olemme. Mitä tästä oikein tuleekaan? Yhdessä ollaan Jumalan hommissa… uutta luomassa… ei lunta vaan silmukoita. Kaiken alussa oli täällä paljon vettä. Paikalle tuli Jumalan Valo ja syntyi: Ernomanen Vesilahti! Jumalan Valo jäi asumaan Vesaniemeen, muinaiseen pyhään paikkaan. Niinpä peuranvärisen kirkon viereen kasvoi ikiaikainen suuri kuusi, jonka oksia tänään valaisee yli kuudensadan juhlavalon kuosi. Pilvet taivaalla Jumalan ajatuksia ovat, sinisyys kirkon katossa niistä meitä päivittäin muistuttavat. Tässä eväitä sinulle tämän ernomasen palmikon tekoon.”    -KirkkoHarri Henttinen-

 

Voit valita neulotko Kattoratsastajan villasukat vai saman mallin lyhyempänä nilkkasukkina. Alku on molemmissa sama.

Luo siniharmaalla 60 (65) silmukkaa. HUOM! Nilkkasukkaan luodaan 50 (55) silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle ja aloita suljettuna neuleena. Neulo resoriksi valepalmikkoa, sen silmukkamäärän tulee olla viidellä jaollinen.

Valepalmikon yksi mallikerta:

Neulo 3 kerrosta kolme oikein, kaksi nurin.
Neljäs kerros *nosta 1 s neulomatta, neulo kaksi oikein ja vedä neulomaton neulottujen yli, neulo kaksi nurin*. Toista kerros tähdestä tähteen. Viides kerros *neulo 1 s, tee langankiero ja neulo 1 s, neulo kaksi nurin* toista tähdestä tähteen.Neulo vielä kaksi mallikertaa. Tee sitten mallikerran täydennys, 3 kerrosta kolme oikein, kaksi nurin. Puikoilla on nyt 18 kerrosta.

(Mikäli sinulla on kahdet sukkapuikot, voit neuloa myös toisen sukan samaan vaiheeseen.)

 


             Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.

 

VIIKKO 3: SUKKAAN KUVIONEULOTAAN VESILAHDEN KIRKON KATTORATSASTAJA. 

Valo näkyy, kotona ollaan! Kirkon katolla, korkeimmalla paikalla näet ”pikkukioskin”, jossa on sisällä valot ja päällä suuri risti. Juuri tämä ”kioski” on kaiken tämän neulomisen alku ja juuri: kattoratsastaja tai kattolyhty. Valo ja risti julistavat sinulle: tervetuloa kotiin, Sinua onkin odotettu. Täällä kirkossa ja seurakunnassa on paikka juuri Sinulle. Jumalan ovi on auki. Ei ole lukkoa eikä ovea elämässäsi, jota Jumala ei saisi auki. Siitä kertomaan neulotaan sukkaan avain. Nimitetäänpä sitä nyt Pietarin avaimeksi, koska muinoin keskiajalla Pietari työkaverinsa Paavalin kanssa valittiin tämän meidän valovoimaisen Vesilahden seurakuntamme nimikkohahmoiksi.
Tästä meidänkin on hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin,
KirkkoHarri Henttinen

Tällä viikolla aloitamme sanallisella ohjeella ja jatkamme ensimmäistä kuvioneuletta ruutupiirroksen mukaisesi. Katso tarkasti, että seuraat oikeaa ruutupiirrosta.

Neulo siniharmaalla yksi kerros oikein. Voit vaihtaa halutessasi puoli numeroa isompiin puikkoihin.
Neulo toinen kerros ja lisää tasaisesti 4 (5) silmukkaa. (HUOM! Nilkkasukkaan 2 (1) silmukkaa.) Tee lisäykset siten että neulot saman silmukan etu- ja takareunasta niin lisäyskohtaan ei synny reikää. Neulo vielä kolmas kerros oikein ja aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

Lue ruutupiirrosta vasemmalta oikealle ja ylhäältä alaspäin. (Jos haluat voit kääntää piirroksen ylösalaisin ja silloin luet oikealta vasemmalle. Tämä on hyvä huomioida, sillä tulossa on tekstiä joka voi erehdyksessä kääntyä peilikuvaksi.)

Neulo siniharmaalla yksi kerros oikein. Neulo toinen kerros ja lisää tasaisesti 4 (5) silmukkaa. (HUOM! Nilkkasukkaan 2 (1) silmukkaa.) Tee lisäykset siten että neulot saman silmukan etu- ja takareunasta, niin lisäyskohtaan ei synny reikää. Neulo kolmas kerros oikein. Aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

 

VINKKI: Vaihda lankojen järjestystä 2-3 silmukan välein välttääksesi pitkiä lankajuoksuja. Älä kiristä lankoja. Kirjoneuleeseen voi syntyä kerroksen vaihtumiskohtaan ns. porras, joka tekee kuviosta epäselvän. Vältyt virheeltä, kun neulot ensimmäisen kuviokerroksen normaalisti. Seuraavan kerroksen alussa nosta vasemmalle puikolle ensimmäisen silmukan alapuolinen silmukka ja neulo molemmat silmukat yhtä aikaa. Ole tarkka, että nostat juuri edellisen kerroksen silmukan etkä yhtään alempaa. Jatka ruutupiirroksen mukaan. Tee joka kerroksella samoin.

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 35cm), jossa on kuvion alkaessa 64 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 40cm), jossa on kuvion alkaessa 70 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.

NILKKASUKKA (Pohje 35cm), jossa on kuvion alkaessa 52 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi.

NILKKASUKKA (Pohje 40cm), jossa on kuvion alkaessa 56 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi.

 

       

Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.

 

VIIKKO 4: SUKKAAN KUVIONEULOTAAN JUMALAKOLMIOITA JA LATINAA

”Jälleen neulontareissumme jatkuu. Elämä on matkantekoa… ei yksin vaan – YHDESSÄ! Nämä kattoratsastajan sukat tulevat valmistuttuaan toivottavasti kovaan käyttöön. Elämä on juuri sellaista useinkin kovassa käytössä olemista. Tarvitset uskallusta, rohkeutta ja luottamusta. Jos jäät liikaa odottelemaan sitä oikeaa aikaa ja paikkaa, silloin yllättäen huomaatkin, että ”juna” meni jo ja elämäsi jäi elämättä… kaiken kiireen keskellä. Se olisi kovin surullista. Elämän valtateillä ja pikkupoluilla ei kannata ajella ”himmennetyin valoin”. Kaikki kun on lopulta lahjaksi saatua. Lahja on aina tarkoitettu käyttöön eikä koskaan vain varastoon. Siksi opettelemmekin nyt yhden viimekesän kivisakastihartauden latinan läksyistä ja neulomme sen näihin sukkiin: ”fac ut vivas”.

Kolmio puolestaan kertoo Jumalasta, joka on läsnä. Hän katselee Sinua koko ajan. Kyse on siis Jumalan kasvoista ja katseesta. Valkoinen väri kertoo siitä valosta, jolla Jumala meitä tarkastelee. Se on Pyhää valoa. Hän ei syytä eikä arvostele. Valkoinen valo julistaa, että juuri Sinun elämäsi tilinpäätös menee selvästi plussalle ”nyt ja sitten joskus siinä lopullisessa punnituksessa”. Keskeneräisyys on Jumalan silmissä kaunista. Jumalan ”punnituksessa” meille annetaan uusi mahdollisuus. Epätäydellisyys ja kasvunvara ovat osa neulomista… ja Elämää!
                                                                                                                                          KirkkoHarri Henttinen

Tällä viikolla NILKKASUKKA pitää taukoa ja villasukka jatkaa uutta kuvioneuletta ruutupiirroksen mukaisesi. Katso tarkasti, että seuraat oikeaa ruutupiirrosta.

MUISTAKAA KUVIONEULOJIEN VINKKI:

Vaihda lankojen järjestystä 2-3 silmukan välein välttääksesi pitkiä lankajuoksuja. Älä kiristä lankoja. Kirjoneuleeseen voi syntyä kerroksen vaihtumiskohtaan ns. porras, joka tekee kuviosta epäselvän. Vältyt virheeltä, kun neulot ensimmäisen kuviokerroksen normaalisti. Seuraavan kerroksen alussa nosta vasemmalle puikolle ensimmäisen silmukan alapuolinen silmukka ja neulo molemmat silmukat yhtä aikaa. Ole tarkka, että nostat juuri edellisen kerroksen silmukan etkä yhtään alempaa. Jatka ruutupiirroksen mukaan. Tee joka kerroksella samoin.

 

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 35cm),jossa on tämän kuvion alkaessa 62 silmukkaa.

Neulo kuviota ylhäältä alaspäin, vasemmalta oikealle, niin saat tekstin oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. HUOM! Vasenkätiset neulojat neulovat tämän oikealta vasemmalle, jotta teksti tulee oikein!

 

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 40cm), jossa on tämän kuvion alkaessa 68 silmukkaa.

Neulo kuviota ylhäältä alaspäin, vasemmalta oikealle, niin saat tekstin oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. HUOM! Vasenkätiset neulojat neulovat tämän oikealta vasemmalle, jotta teksti tulee oikein!

 

Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.

 

VIIKKO 5: SUKKAAN KUVIONEULOTAAN RAKKAUTTA SANOIN JA KUVIN

 

Nyt neulotaan sydämiä, sillä rakkaus ja tunteet sijoitetaan ainakin runoudessa ja taiteessa ihmisen sydämeen. Sydämellisyys ja inhimillisyys sekä myötätunto merkitsevät lähes yhtä ja samaa. Rakkautta ei opita järkeilemällä, eikä rakkauteen löydy mitään kaavaa. Suositussa iskelmässä Kaija K kysyy ”Kuka keksi rakkauden?”.  Rakkaus tuli maailmankaikkeuteen silloin, kun elämä syntyi. Jumala sanoi: »Tulkoon valo!» Ja valo tuli. 

Rakkaus, Jumalan Valo ja elämä ovat maailmankaikkeudessa aina rinnakkain ja jopa sisäkkäin. Siksi ”Hanki elämä” sopiikin näiden sukkien teemaksi tosi hyvin. Rakkaus on samalla lahja ja tehtävä. Rakasta, koska Sinua on ensin rakastettu. Missä on rakkautta, siellä ei ole pelkoa. Sellaisen ihmisen käy aina lopulta hyvin, joka rakastaa ja laittaa siten käyttöön oman elämänsä, omat kykynsä ja lahjansa… omaksi ilokseen…toisten hyväksi…ja Jumalalle kiitokseksi ja kunniaksi. Kenen jalkoja lämmittämään Sinä olet näitä sukkia neulomassa? Lähetä lämmin ajatus eli siunaus hänelle…tutulle tai tuntemattomalle.

Muista siis, että ihan ensimmäiseksi Jumala on rakastanut Sinua. Siksi Sinä olet nyt olemassa. Olet ainutlaatuinen ja elämän hioma jalokivi Jumalan jalokivikokoelmassa. Sinun ”tehtäväsi” on olla olemassa ja rakastaa. Sinä riität ja olet Jumalan silmissä juuri sopiva siihen elämäntilanteeseen, jossa nyt elät ja olet. Siis rohkeasti ja luottaen eteenpäin! Elämässä ei ole kyse suorituksesta. Kukaan ei laske pisteitä, eikä kukaan ole tässä sarjassa ykkönen tai parempi toista. Me painimme kaikki ihan omassa sarjassamme. Hyvä Sinä!”                                 

KirkkoHarri Henttinen

 

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 35cm), jossa on tämän kuvion alkaessa 56 silmukkaa ja lopuksi 48 silmukkaa.

Neulo kuviota ylhäältä alaspäin, vasemmalta oikealle, niin saat tekstin oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. HUOM! Vasenkätiset neulojat neulovat tämän oikealta vasemmalle, jotta teksti tulee oikein!

 

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 40cm), jossa on tämän kuvion alkaessa 66 silmukkaa ja lopuksi 52 silmukkaa.

Neulo kuviota ylhäältä alaspäin, vasemmalta oikealle, niin saat tekstin oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. HUOM! Vasenkätiset neulojat neulovat tämän oikealta vasemmalle, jotta teksti tulee oikein!

 

NILKKASUKKA (Pohje 35cm), jossa on kuvion alkaessa 52 silmukkaa.

Neulo työtä vasemmalta oikealle ylhäältä alas niin kavennukset tulevat kuvan kaltaisesti. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. Mikäli haluaa  viime viiikon "fac ut  vivas" -tekstin sukkaansa ruskealla värillä, voi sen neuloa  (pohje 35cm) sukan ohjeella silmukkamäärää soveltaen.Ensi viikon kantapään alkaessa sinulla on työssäsi 48 silmukkaa.

 

NILKKASUKKA (Pohje 40cm), jossa on kuvion alkaessa 56 silmukkaa.

Neulo työtä vasemmalta oikealle ylhäältä alas niin kavennukset tulevat kuvan kaltaisesti. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. Mikäli haluaa viime viikon "fac ut vivas" -tekstin sukkaansa ruskealla , voi sen neuloa  (pohje 40cm) sukan ohjeella silmukkamäärää soveltaen. Ensi viikon kantapään alkaessa sinulla on työssäsi 52 silmukkaa.

 

Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä pidemmät sukat näyttävät ennen kantapäätä.

 

VIIKKO 6:  KANTAPÄÄN KAUTTA

Nyt neulotaan kantapäätä. Se on monelle aika haasteellinen juttu. Onko niin, että me elämässäkin pelkäämme haasteita. Tai ehkä emme pelkää haasteita sinänsä, mutta sitä, että epäonnistumme. Virheitä, erehtymistä ja väärää vastausta me pelkäämme. Elämänkoulussa ei uskalleta vastata kysyjälle mitään, kun pelätään, että vastaus on väärin. Ei virheitä, epäonnistumisia ja erehtymisiä tarvitse pelätä. Ne kuuluvat elämään - ja ihmisenä olemiseen. Olkaamme kaikki vaikkapa rohkeita epäonnistujia – mitä tulee elämään ja sukantekoon.

Ruskea väri merkitsee jäljen jättämistä. Se ei tarkoita likaisia sormenjälkiä tapetissa tai hiekkaisia kengänkuvioita lattialla. Ruskea väri muistuttaa meitä niistä jäljistä, joita jätämme toinen toistemme sieluihin ja ”elämänkirjoihin”. Elämä on kuin mielenkiintoinen ja värikäs päiväkirja – tai hetkikirja. Ruskea on myös kodin väri. Sinun kotisi on pyhä paikka, koska siellä eletään ja koetaan todeksi elämän isot jutut. Elämäsi hetkikirjaa kirjoitetaan ilon ja surun kirjaimin.


Kantapää liittyy jäljenjättämiseen. Sukassa juuri kantapää useimmiten kuluu rikki ensimmäisenä. Kantapään tekemisessä ja elämässä vaaditaan yrittämistä ja taitoakin. Kaupanpäälle tulevat ne virheet ja epäonnistumiset. Oppia ei voi, jos ei uskalla yrittää. Elämässä opiskellaan asioita myös ns. kantapään kautta eli yrittämällä ja erehtymällä - ja kokemuksista oppimalla. Se on ihmisen elämää paljaimmillaan ja rehellisimmillään. Huumoriakin tarvitaan. Kantapäät sukissakin voivat olla hyvin eritavoin toteutettuja. On vain persoonallisia tapoja olla ihminen – ja neuloa sukkaan kantapäätä.  Rohkaisua Raamatusta:” Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa” (Room. 8:28).


 KirkkoHarri Henttinen

Kantapää neulotaan samalla ohjeella molempiin sukkamalleihin.

Kun olet neulonut varren, 1. puikko jää pois työstä. Aloita kantalappu neulomalla sinisellä langalla 1. puikon silmukat 4. puikolle. (24 s) (26). Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan.

Käännä työ ja vaihda ruskea lanka ja neulo 4. puikon rivi nurin.

Käännä työ ja neulo vahvistettua neulosta:
*nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista * - * kerroksen ajan. HUOM!  Tee rivin ensimmäisen silmukan nosto kuten alkaisit neuloa oikeaa niin saat tiiviimmän reunan, tee muut nostot puikkojen kärjet vastakkain.

Käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo loppu kerros nurin.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 24 (26) krs ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen.

Aloita kantapohjan kavennukset jatkaen samaa vahvistettua neulosta.

  • Neulo oikeaa puolta 16 (18) s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ.
  • Toiselle puikolle jää 6 (6) s odottamaan.
  • Nosta 1 s neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 8 (8) s. Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ.
  • Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein ja sitten normaalisti vahvistettua neuletta, kunnes puikolla on jäljellä 7 (7) s tee ylivetokavennus ja käännä työ.
  • Nosta 1 s neulomatta ja neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 7 (7) silmukkaa.
  • Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ.
  • Jatka samalla tavalla, silmukat vähentyvät joka kerroksella ja keskisilmukat pysyvät samana 10 (12) silmukkaa.
  • Silmukat loppuvat nurjaan kerrokseen, käännä vielä työ ja neulo 5 (6) s oikein. Olet nyt kantapään alla, keskellä ja sekä ykkös- että nelospuikolla on 5(6) s.
  • Poimi kantalapun vasemmasta reunasta silmukoiden sisäpuolet ykköspuikolle 13 (14) silmukkaa.
  • Poimi kantalapun oikeasta reunasta silmukoiden sisäpuolet nelospuikolle 13 (14) silmukkaa.

Työssä on nyt 60 (66) silmukkaa.

Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.

VIIKKO 7:  KOHOTA KATSEESI ENSIN YLÖSPÄIN JA KATSO SITTEN ITSEESI JA SUKKIASI

Olemme nyt loppusuoralla. Neulomme tähdet ja lopuksi auringon ihan sukkien kärkeen, ”korkeimmalle paikalle”. Ryhtyessäsi tekemään jalkaterää, voisit ajatella ystäviäsi. Niitä ihan lähimmäisiä ja sitten myös niitä kauimmaisia. Heitä voisi nimittää vaikkapa ihmisennäköisiksi tähdiksi Jumalan taivaalla. Yksikään ihmisystäväsi tai eläinystäväsi ei ole turhaan mukanasi sinun elämäsi käsikirjoituksessa. Vesilahden kirkon tunnusmerkit ovat peuranväriset (tai ”räätikkälooran” väriset) seinät ja sinisenturkoosi taivaskatto, jota hallitsevat tähdet ja aurinko. Kirkon sisätiloja värittää tuo sama kaunis turkoosinsininen värisävy. 1800-luvun lopulla kirkon värikkyys koettiin turhana koreiluna, joten kauniit värit peitettiin ankean harmaalla, joka oli tuohon aikaan muotiväri. Vesilahden 650-juhlavuoden kunniaksi harmaan maalin alta paljastettiin vihdoinkin silmiemme iloksi tuo koskettavan kaunis tähtitaivas ja kaikkein korkeimmalla paikalla oleva Aurinko. Tähtiä on taivaalla 1041 ja yksi tähti on vielä… jossakin. Sinulle tehtävä: tule sukkaurakan valmistuttua tai kestäessä kirkkoon ja etsi tuo tähti. Vinkkinä, että tähden löytääkseen ei tarvitse katsella kovinkaan korkealle ja kellotapuli antaa oikean suunnan. Tiesitkö, että tuon bonus-tähden kirkkotaiteilija on aikanaan omistanut ihan omalle itselleen.

Me kaikki olemme Jumalan ainutlaatuisia ja ihanan eritavalla valaisevia tähtiä. Voisitkin ajatella, että Jumala on varannut taivaan korkeuksiin meille jokaiselle ihmiselle oman tähden. Siellä on tähti myös heille, jotka Jumala on kutsunut jo luokseen Jumalan Valomaailmaan. Kun näet oikein kirkkaan tähden taivaalla, lähetä sisimmässäsi erityisiä terveisiä hänelle, jota juuri silloin ikävöit ja kaipaat eniten. Ja toinen tehtävä sinulle. Kirkossa voisit katsella, vaikkapa jonkin unettavan saarnan aikana, tähtitaivaalle ja sijoittaa itsesi, läheisesi ja ystäväsi sinne. Sitten voisit hiljaa mielessäsi rukoilla: ”Kiitos Jumala, että juuri me olemme saaneet lahjan ja mahdollisuuden olemassaoloon. Kiitos tästä mielenkiintoisesta ja värikkäästä elämästä!”. Aurinko kirkossa kunniapaikalla kuvaa Jumalan Valoa, joka oli ennen kuin mitään oli olemassa. Sama Jumalan Valo loisti Jeesuksen kasvoissa, sanoissa ja teoissa, kun hän kohtasi ihmisiä elämänsä aikana täällä maailmassa. Tänään tuo Jumalan Valo loistaa meidän kasvoissamme, sanoissamme ja teoissamme, jos ja kun me suostumme olemaan Jumalan käytössä. Tahdommehan?

Minusta tuntuu, että kirkkomaalari halusi maalata Jumalan Auringon korkeimmalle paikalle, koska Vesilahdessa on aina haluttu ja edelleen halutaan elää lähellä luontoa. Kun aurinko nousee aamuisin, saat tuntea, että jälleen Sinulle annetaan tämä uusi aamu ja uusi mahdollisuus. Sinä olet ihmisenä osa tätä Jumalan suurta palapeliä. Tänäänkin saat olla juuri tässä Jumalan sinulle tarkoittamassa ”tähtiroolissa”. Kiitos Sinulle sukantekijä, joka lähdit tälle meidän yhteiselle neulontareissullemme. Iloa, Eloa ja Siunauksen valoa elämääsi. Aamen.

Nyt sukat jalkaan ja menoksi…Psalmin sanoin: ”Kun minä katselen taivasta, Sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen. Sinä teit hänestä lähes kaltaisesi olennon, seppelöit hänet kunnialla ja kirkkaudella.” (Ps 8:4-6) KirkkoHarri Henttinen

Jalkaterä neulotaan samalla ohjeella molempiin sukkamalleihin. Seuraa kuvaohjetta ja tekstiohjetta oikean sukkakoon mukaan. Neulo ruutupiirroksen mukaan tähdet kirkon kattoon eli pilkut sukan jalkaterään. Seuraa oikeaa sukkakokoa.

Pohje 35 cm. Jalkaterän pituus muunneltavissa n. 36-46.

 

Pohje 40 cm. Jalkaterän pituus muunneltavissa n. 36-46.

Neulo 1 kerros oikeaa sinisellä siten että neulot nostetut silmukat kiertäen oikein, saat tiiviit rivit.

Aloita kiilakavennukset ja neulo ruutupiirroksen mukaan pilkullista.

Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus.

Pilkkuneuleen rytmi muuttuu kavennusten myötä. Säilytä rytmi 2. ja 3. puikoilla ja tee kiilakavennuksista johtuvat rytmimuutokset 1. ja 4. puikoilla.

Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 12 (13) s.

Sirompaan sukkaan voit tehdä useammankin kiilakavennuksen tai kaventaa jalkapohjan kohdalla.

Kun olet neulonut kohtaan, jossa pikkuvarvas alkaa, (n. 2,5 cm ennen kärkikavennuksia) neulo kuvioneuleesta auringonsäteet keltaisella. Aloita niiden jälkeen kärkikavennus.

Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 oikein.

neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 oikein, ylivetokavennus.

Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 8 s, niin kavenna joka kerroksella.

Kun työssä on 8 s, katkaise lanka ja vedä jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Päättele langat. Kostuta sukat ja laita muotoutumaan sukkaplokin päälle tai höyrytä sukat kevyesti.

ONNEKSI OLKOON! KATTORATSASTAJAN SUKKASI OVAT VALMIIT!Ja jos kaikki sujui hyvin, niin suunnilleen tältä valmiit sukkasi näyttävät. Jokainen sukka on käsin tehty ja näyttää tekijänsä kädenjäljen.