Sukkien suunnittelija Eeva Nytorp paljastaa sukista etukäteen seuraavaa:

Kattoratsastajan villasukka kertoo siitä, että joskus on hyvä katsoa omaa elämäänsä vähän etäämmältä ja ylemmältä. 

Viikottain avautuvassa ohjeessa saat kuulla tarkemmin, mitä Eeva tällä oikein tarkoitti ja mitä KirkkoHarri siitä ajattelee.

Voit ladata tästä samannäköisen tulosteen kuin on Vesilahden seurakunnan somesivuilla:

Somessa näkyvän ohjeen tulostusversioLinkki avautuu uudessa välilehdessä (avautuu linkistä uuteen ikkunaan) . VIIKON 3 ohje alkaa sivulta 6.

Kattoratsastan villasukkien tekstiversio Linkki avautuu uudessa välilehdessä(avautuu linkistä uuteen ikkunaan) . VIIKON 3 ohje alkaa sivulta 2.

 

Ohjeita löytyy tulostettuna myös Pappilasta, kirkkoherranviraston lukitsemattomasta postilaatikosta oven vierestä!
Viikottain pääsee hakemaan myös sieltä uuden ohjeen keskiviikkona klo 10 jälkeen.

Harri Henttisen saateteksti sukan neulomiseen viikolla 3., sama teksti löytyy tekstinä verkkossivulta.
Viikon 3 Saateteksti: neulomme sukkaan Kattoratsastajan

Kevättalvella on hyvää aikaa kutoa villasukkia! 

Eeva Nytorp suunnitteli yhteistyössä Vesilahden seurakunnan kanssa seurakunnalle ihanat kirkkosukat. Malleja on kaksi: Pitkävartiset sukat ovat nimeltään Kattoratsastajan villasukat ja lyhytvartiset ovat Kattoratsastajan nilkkasukat. 

Sukat kudotaan ensiksi mysteerineulontana. Se tarkoittaa sitä, että ohjetta paljastetaan vähän kerrassaan viikko viikolta. Sukkien neulonta alkaa viikolla 2, eli  keskiviikkona 12.1.2022. Ohjeen löydät sekä tältä verkkosivulta, että seurakunnan Instagram-tililtä @vesilahden.seurakunta  ja facebook-sivulta @vesilahdenseurakunta .

VIIKKO 1:

Tällä viikolla on hyvää aikaa ostaa langat. Tarvitset pitkiin sukkiin kaksi kerää vaalean sinistä lankaa (Väri 014), 1/3 kerää keltaista (Väri 288), valkoista (Väri 010) ja ruskeaa (Väri 065).  Nilkkasukkiin tarvitset yhden kerän sinistä ja 1/3 kerää keltaista ja ruskeaa. 

Hanki myös sukkapuikot kokoa 3,5-4mm käsialasi mukaan. 

P.S. Lankoja voi myös tulla ostamaan Pappilasta ma-ke viraston aukioloaikoina. 

 

 

VIIKKO 2: Kattoratsastajan SUKAT (POLVIsukat/ nilkkasukat)

Suunnittelu ja työohje: Eeva Nytorp, 2022 
Koot: Pohje 35 cm ja (40 cm). Jalkaterän pituus muunneltavissa n. 36-46.
Lanka: Novita 7 veljestä. Neuletiheys lev. 18 s=10 cm ja kork. 23 kerrosta=10 cm

Värit: 014 siniharmaa 200 g, 065 ruskea n. 30 g, 288 keltainen n. 30 g ja 010 luonnonvalk. n.20 g.

Nilkkasukkaan tarvitset vain värit 014 siniharmaa 100 g, 065 ruskea n.30 g ja 288 keltainen n.30 g.

Puikot 3,5mm tai 4mm, käsialan mukaan. Resoreihin voit käyttää mielellään puoli numeroa pienempiä puikkoja, tee silmukoiden luonti kuitenkin isommilla. Sukan kokoa voi pienentää tai suurentaa myös puikkovalinnoilla.

Oletko jo kokenut kutoja? Vai muisteletko kouluaikojen oppeja? Uuden aloittaminen niin käsitöissä kuin muussakin on kiinnostavaa ja kutkuttavaa. Toivottavasti saat kirkkovillasukista mieluisan käsityön. Kattoratsastajan villasukka kertoo siitä, että joskus on hyvä katsoa omaa elämäänsä vähän etäämmältä ja ylemmältä  


Sukan aloituksen resori muodostuu ns. valepalmikkoneuloksesta ja siinä voi nähdä taivaan sinen ja pilvimuodostelman
. 

”Alussa olemme. Mitä tästä oikein tuleekaan? Yhdessä ollaan Jumalan hommissa… uutta luomassa… ei lunta vaan silmukoita. Kaiken alussa oli täällä paljon vettä. Paikalle tuli Jumalan Valo ja syntyi: Ernomanen Vesilahti! Jumalan Valo jäi asumaan Vesaniemeen, muinaiseen pyhään paikkaan. Niinpä peuranvärisen kirkon viereen kasvoi ikiaikainen suuri kuusi, jonka oksia tänään valaisee yli kuudensadan juhlavalon kuosi. Pilvet taivaalla Jumalan ajatuksia ovat, sinisyys kirkon katossa niistä meitä päivittäin muistuttavat. Tässä eväitä sinulle tämän ernomasen palmikon tekoon.”    -KirkkoHarri Henttinen-

 

Voit valita neulotko Kattoratsastajan villasukat vai saman mallin lyhyempänä nilkkasukkina. Alku on molemmissa sama.

Luo siniharmaalla 60 (65) silmukkaa. HUOM! Nilkkasukkaan luodaan 50 (55) silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle ja aloita suljettuna neuleena. Neulo resoriksi valepalmikkoa, sen silmukkamäärän tulee olla viidellä jaollinen.

Valepalmikon yksi mallikerta:

Neulo 3 kerrosta kolme oikein, kaksi nurin.
Neljäs kerros *nosta 1 s neulomatta, neulo kaksi oikein ja vedä neulomaton neulottujen yli, neulo kaksi nurin*. Toista kerros tähdestä tähteen. Viides kerros *neulo 1 s, tee langankiero ja neulo 1 s, neulo kaksi nurin* toista tähdestä tähteen.Neulo vielä kaksi mallikertaa. Tee sitten mallikerran täydennys, 3 kerrosta kolme oikein, kaksi nurin. Puikoilla on nyt 18 kerrosta.

(Mikäli sinulla on kahdet sukkapuikot, voit neuloa myös toisen sukan samaan vaiheeseen.)

 


             Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.

 

VIIKKO 3: SUKKAAN KUVIONEULOTAAN VESILAHDEN KIRKON KATTORATSASTAJA. 

Valo näkyy, kotona ollaan! Kirkon katolla, korkeimmalla paikalla näet ”pikkukioskin”, jossa on sisällä valot ja päällä suuri risti. Juuri tämä ”kioski” on kaiken tämän neulomisen alku ja juuri: kattoratsastaja tai kattolyhty. Valo ja risti julistavat sinulle: tervetuloa kotiin, Sinua onkin odotettu. Täällä kirkossa ja seurakunnassa on paikka juuri Sinulle. Jumalan ovi on auki. Ei ole lukkoa eikä ovea elämässäsi, jota Jumala ei saisi auki. Siitä kertomaan neulotaan sukkaan avain. Nimitetäänpä sitä nyt Pietarin avaimeksi, koska muinoin keskiajalla Pietari työkaverinsa Paavalin kanssa valittiin tämän meidän valovoimaisen Vesilahden seurakuntamme nimikkohahmoiksi.
Tästä meidänkin on hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin,
KirkkoHarri Henttinen

Tällä viikolla aloitamme sanallisella ohjeella ja jatkamme ensimmäistä kuvioneuletta ruutupiirroksen mukaisesi. Katso tarkasti, että seuraat oikeaa ruutupiirrosta.

Neulo siniharmaalla yksi kerros oikein. Voit vaihtaa halutessasi puoli numeroa isompiin puikkoihin.
Neulo toinen kerros ja lisää tasaisesti 4 (5) silmukkaa. (HUOM! Nilkkasukkaan 2 (1) silmukkaa.) Tee lisäykset siten että neulot saman silmukan etu- ja takareunasta niin lisäyskohtaan ei synny reikää. Neulo vielä kolmas kerros oikein ja aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

Lue ruutupiirrosta vasemmalta oikealle ja ylhäältä alaspäin. (Jos haluat voit kääntää piirroksen ylösalaisin ja silloin luet oikealta vasemmalle. Tämä on hyvä huomioida, sillä tulossa on tekstiä joka voi erehdyksessä kääntyä peilikuvaksi.)

Neulo siniharmaalla yksi kerros oikein. Neulo toinen kerros ja lisää tasaisesti 4 (5) silmukkaa. (HUOM! Nilkkasukkaan 2 (1) silmukkaa.) Tee lisäykset siten että neulot saman silmukan etu- ja takareunasta, niin lisäyskohtaan ei synny reikää. Neulo kolmas kerros oikein. Aloita sitten kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

 

VINKKI: Vaihda lankojen järjestystä 2-3 silmukan välein välttääksesi pitkiä lankajuoksuja. Älä kiristä lankoja. Kirjoneuleeseen voi syntyä kerroksen vaihtumiskohtaan ns. porras, joka tekee kuviosta epäselvän. Vältyt virheeltä, kun neulot ensimmäisen kuviokerroksen normaalisti. Seuraavan kerroksen alussa nosta vasemmalle puikolle ensimmäisen silmukan alapuolinen silmukka ja neulo molemmat silmukat yhtä aikaa. Ole tarkka, että nostat juuri edellisen kerroksen silmukan etkä yhtään alempaa. Jatka ruutupiirroksen mukaan. Tee joka kerroksella samoin.

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 35cm), jossa on kuvion alkaessa 64 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.

KATTORATSASTAJAN VILLASUKKA (Pohje 40cm), jossa on kuvion alkaessa 70 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi. Punaisen ruudun kohdalla kavenna työtä neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen.

NILKKASUKKA (Pohje 35cm), jossa on kuvion alkaessa 52 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi.

NILKKASUKKA (Pohje 40cm), jossa on kuvion alkaessa 56 silmukkaa.

Neulo työtä rististä ikkunoiden alareunaa kohti, vasemmalta oikealle, niin saat kattoratsastajan oikeinpäin sukkiisi.

 

       

Jos kaikki sujui hyvin, suunnilleen tältä työsi näyttää.