Kastepäivä eli ristiäiset

Onneksi olkoon uudesta perheenjäsenestä! Mukavaa, että pohditte kastetta.

Suomessa lapset kastetaan yleensä ennen kahden kuukauden ikää. Myöhemminkin voidaan hyvin kastaa, mutta silloin kannattaa olla yhteydessä maistraattiin nimiasioissa. Kasteesta voi sopia soittamalla kirkkoherranvirastoon tai suoraan papille. Tällöin sovitaan kasteen ajankohdasta ja paikasta. Kaste voidaan toimittaa kodissa (omassa tai vaikka isovanhemmilla), seurakunnan tiloissa tai muussa sovittavassa paikassa.

Ennen kastetta pappi keskustelee perheen kanssa kasteeseen liittyvistä asioista. Siihen voi valmistautua miettimällä sopivia virsiä, kyselemällä kummien henkilötietoja sekä etsimällä viralliset paperit esiin.  Kannattaa myös pohtia, onko kastevieraiden joukossa sellaisia henkilöitä, jotka haluaisivat laulaa, soittaa, lukea tekstejä tai rukoilla. Papin kanssa on mahdollista pohtia näitä asioita ja muuta mielessä olevaa.

Kasteen jälkeen lapsen ja kummien tiedot kirjataan väestörekisteriin. Kasteesta ilmoitetaan kasteen jälkeen kirkossa ja samalla rukoillaan lapsen ja hänen läheistensä puolesta. Kasteesta ilmoitetaan myös paikallislehden kirkollisissa ilmoituksissa sekä seurakunnan kotisivuilla. Kaikkiin ilmoituksiin pyydetään lupa vanhemmilta.

Myös nuoria ja aikuisia voidaan kastaa. Näissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä suoraan pappiin. Aikuisilta edellytetään aikuisrippikoulun käymistä ennen kastetta.

Käsin neulottuja vauvan tossuja ja sukkia.
Vesilahden seurakunna vapaaehtoiset kutovat tossut jokaiselle kastettavalle pienokaiselle.