Uutislistaukseen

Kuvassa valokuva poikien kirjoittamasta hiljaisia hetkiä -kirjoituksesta. TET-poikien, Elia Turusen ja Emil Viljasen lehtijuttu on poikinut hyvää palautetta.

Vesilahden seurakunnassa voi tutustua seurakunnan työhön erilaisten työllistymiskeinojen kautta

9.11.2021 14.28

Vesilahden seurakunta on halunnut tarjota työelämään tutustumisen tilaisuuksia valtavalle joukolle nuoria ja aikuisia. Peruskoulun TET-oppilaat, hautausmaan kesätyöntekijät, isoset, harjoittelijat, kesänuorteniltojen pitäjät ja työttömien erilaiset työkokeilijaksot ovat jo arkipäivää Vesilahden seurakunnassa. 

Työkokeilija, työssäoppija tai kuntouttavan työtoiminnan kautta tullut työntekijä kulkee  seurakunnan työntekijän työparina tehtävissään. Tutustumisen ja oppimisen myötä vastuutehtäviä voidaan laajentaa työkokeilijan voimavarojen ja kiinnostuksen mukaan. Tänä vuonna seurakunnassa on jo ollut kymmenen erilaisin TE-toimiston ja oppilaitosten kanssa tehdyin sopimuksin olevaa nuorta tai aikuista tutustumassa seurakunnan työhön. Lisäksi seurakunta on palkannut ja ottanut palkkiotoimisesti töihin kesätyöntekijöitä rippikouluun, nuorisotyöhön ja hautausmaalle.  

Joistakin työtehtävistä saa palkkaa, toisista palkkiota, kolmansista opintopisteitä tai työttömyyspäivärahaa mukavan työyhteisön ja työkokemuksen lisäksi. Pieni seurakunta on halunnut mahdollistaa nuorten ja aikuisten työelämään siirtymistä  tarjoamalla työnteon kokeilemisen mahdollisuutta.  Vaikka vakinaisiin tehtäviin palkkaamiseen ei olekaan varaa, on moni työkokeilija tai harjoittelija kokenut hyötyvänsä lyhyestä työpätkästään Vesilahden seurakunnassa. Työkokeilijat oppivat uusia taitoja, saavat vastuutehtäviä ja rohkaisua pohtiessaan omaa tulevaa työuraansa. 

Marraskuussa seurakunnassa aloitti jälleen kaksi uutta työllistettävää kiinteistötehtävissä. Lisäksi suntion oppisopimuksella on yksi opiskelija ja teologiharjoittelijan paikka on avoinna Helsingin yliopiston kautta. Teologiharjoittelijaan saamme tutustustua kahdessa osassa, ensin  joulunaikaan ja uudelleen 2022 keväällä.  

Seurakunta kokee saavan  konkreettisen työpanoksen lisäksi aimo annoksen uutta näkökulmaa erilaisten lyhyin sopimuksin seurakunnassa piipahtavien työntekijöiden kautta. Lokakuussa TET-harjoittelussa olleet pojat kirjoittivat työelämään tutustumisviikkonsa aikana mainion kirjoituksen Lempäälään-Vesilahden sanomien Hiljaisia hetkiä .palstalle. Poikien kirjoitus huokui tuoretta ajattelua ja rohkeaa tekstiä seurakunnan merkityksestä. Tässä vielä uudelleen näkyviin myös niille, joille paikallislehteä ei tule. 

Seurakunnan vaikutus meihin 

Seurakunnan vaikutus nuoriin on suuri. Seurakunta antaa nuorille uusia mahdollisuuksia, kokemuksia ja kertoo Jeesuksesta. Näistä mahdollisuuksista selvinä esimerkkeinä olemme me kaksi teinipoikaa, jotka olivat vielä kaksi viikkoa sitten hukassa TET-paikkaa etsimässä. Sitten päätimme laittaa seurakunnalle viestiä. Seurakunta tarjosi heti paikkaa ja tekemistä riittää.  

Seurakunta järjestää paljon toimintaa nuorille. On nuortenillat, hienot festarit, rippikoulu ja isoskoulutus. Seurakunta antaa nuorille myös yhteisön ja tukiverkon, jos sellaista ei ole.  Seurakunnan työntekijät ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä kaikissa tilanteissa.   

Vanhemmille seurakunta tarjoaa paikan, johon viedä pienet lapset sosialisoitumaan pari kertaa viikossa. Seurakunta järjestää myös perhekerhoja, joissa vanhemmat voivat jutella toistensa kanssa, joilla on aika lailla samanikäiset lapset. Useimmiten ensimmäiset kaverit tulevat perhekerhosta.  

Olemme innoissamme ja jännittyneinä keskiviikon päiväkerhosta ja torstain perhekerhosta. Ne ovat kuulemma pienten viikon parhaita hetkiä. Toivomme olevamme hyvää seuraa emmekä pelottavia yhdeksäsluokkalaisia. Vanhemmille ihmisille kirkon ja seurakunnan merkitys on varmasti suurempi, kuin meille. Uskomme heidän arvostavan kerhojaan ja heitä, jotka kuuntelevat. Kirkko on tämä suuri ja mahtava voima, joka on varmasti määritellyt osittain heidän elämiään ja tapojaan.  

Hautausmaa on vanhemmille ihmisille samanlainen asia kuin kirkko. Heille se on tärkeämpi, pyhempi ja tunnearvoisempi asia. Osa nuorista käyttäytyy hautausmaalla epäasiallisesti. Kun nuoret potkivat hautakiviä, rikkovat haudan rauhaa ja sotkevat paikkoja, tiedän, että se ei pelkästään raivostuta minua vaan myös vanhempia ihmisiä joittenka perheenjäseniä tai kavereita on haudattuna sinne. Mielestäni heidän pitäisi miettiä miltä se tuntuisi, jos kuolemasi jälkeen hautakiveäsi tultaisiin potkaisemaan ilman syytä. 

Seurakunta ylipäätään on asia, joka auttaa eri ihmisiä eri tavoilla. Meitä TET-paikalla ja nuortenilloilla. Pienempiä ja heidän vanhempiaan kerhoilla. Ikäihmisiä verkostoitumaan ja kuuntelemaan heidän asioitaan ja apua tarvitsevia rahallisella ja henkisellä tuella. Aamen. 

 

Vesilahden seurakunnan TET-harjoittelijat Elia Turunen ja Emil Viljanen