Oiva Paloheimon taitelijakoti

Oiva Paloheimo taiteilijakoti pappilan pihapiirissä. Kuva Jarkko Viljanen, Studio Amanda Oy
Oiva Paloheimo taiteilijakoti pappilan pihapiirissä.
Oiva Paloheimo

Kirjailija Oiva Paloheimo (1910 – 1973) asui perheineen Vesilahden pappilan pihapiirissä sijaitsevassa pirtti-luhtirakennuksessa vuosina 1946 – 1952. Hänen puolisonsa Sirkka-Liisa oli silloisen kirkkoherra Kalle Kahiluodon tytär ja lapsia oli kolme, poikaa ja kaksi tytärtä. Vesilahden vuosia pidetään Oiva Paloheimon kirjailijauran tuotteliaimpana aikana. Tuolloin syntyi paljon rakkausrunoja ja juhlaruno Vesilahden täyttäessä 600 vuotta. Huomattavin tuotanto syntyi pappilassa, Hakalan pirtissä ja Sakaselän saaressa.

Kirjailijan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi seurakunta kunnosti ja kalusti kirkkoherranviraston/pappilan pihapiirissä olevan kirjailijan kodin silloisen ajan henkeen sopivaksi ja taiteilijakodin avajaisia vietettiin helluntaipäivänä 23.5.2010.

Taiteilijakoti on vuonna 2016 avoinna sopimuksen mukaan, varaukset kirkkoherranvirastosta puh. (03) 373 8023.

Taiteilijakoti sijaitsee osoitteessa Pappilantie 1, 37470 Vesilahti.

Sinä historiasta kiinnostunut

Olemme kehittämässä Vesilahden Pappilan pihapiiriä perinteisessä hengessä esim. matkailullisia näkökulmia huomioiden. Onko Sinulla  jotakin sellaista esineistöä tai kirjallista materiaalia, joka liittyisi vanhan Pappilan elämänmenoon ja ympäristöön (1800-luku ja 1900-luvun alku). Haluaisitko lahjoittaa niitä sijoitettavaksi kehiteltävään Pappila-museoon. Kehittelyn alla on myös samaan yhteyteen kirjailija Paloheimon elämään ja tuotantoon liittyvä ”museohuone”.

Jos innostuit, ota yhteyttä Harri Henttiseen (p. 050 521 0327).