Tervetuloa juhlimaan Narvaan Sakkolan pitäjäjuhlia

31.7.2018

La 4.8 Sakkola-juhlat Vesilahdessa Narvan lavalla ja markkinakentällä

TERVETULOA VESILAHTEEN – SINISEEN JA VIHREÄÄN SEURAKUNTAAN!

Kesäisessä Vesilahdessa näyttäytyy kaikki luonnon kauniit värisävyt ympärillämme. Sininen ja vihreä ovat maaseudun värit – vesi ja metsä muodostavat Vesilahden ”sielun” ja ovat meille vesilahtelaisille hyvin rakkaita. Luonnossa näkyy Jumalan huolenpito, ja meillä täällä Vesilahdessa on tapana ottaa kaikki tulijat lämpimästi vastaan. Tuntematontakin on tapana katsoa ystävällisesti silmiin ja tervehtiä. Se on sitä arkidiakoniaa, ja mehän kaikki saamme olla toinen toisillemme niitä arkienkeleitä. Pienet arkipäiväiset asiat ovat elämässä lopulta niitä kaikkein tärkeimpiä!

Nyt on juhlan aika ja mikäpä sopisikaan paremmin Sakkolan pitäjäjuhlien juhlapaikaksi kuin Vesilahden perinteikkään kaunis ja idyllinen Narva. Narvan kylän historia ulottuu useiden tuhansien vuosien taakse ja vanhimmasta narvalaisesta asutuksesta kertovat alueen pelloista löydetyt kivikautiset taltat ja kirveet. Narva on ollut aikanaan vilkas kauppareittien risteyspaikka ja kaupan vaihtoesineinä käytettiin mm. turkiksia ja nahkoja. Nimi Narva tarkoittaneekin nahan karvapuolta. Narva on ollut aikanaan merkittävä markkinapaikka. Tästä historiasta meitä nykyään muistuttavat viiden vuoden välein järjestettävät Narvan Markkinat ja kesälauantaisin kokoontuva Narvan tori. Rautakautiset hautalöydöt viittaavat itäiseen kaupankäyntiin ja ortodoksiseen kulttuurivaikutukseen Vesilahdessa. Huomattavia hautalöytöjä on tehty mm. nykyisen Narvan kyläkirkon tontilta. Narva on kuin onkin Vesilahden keskus, ainakin maantieteellisesti.

Vesilahden kaunis ulkoa peuranvärinen ja sisältä taivaansininen puukirkko on rakennettu vuonna 1802, ja Vesilahden seurakunnasta ensimmäiset kirjalliset maininnat ovat vuodelta 1346. Todennäköisesti Vesilahden seurakunta on Pirkanmaan vanhin. Sen historia ulottuu ainakin ensimmäisten ristiretkien jälkeiseen aikaan 1100-luvun lopulle. Ympärillämme voimme siis kuulla ja nähdä voimakkaasti historian siipien havinaa. Kaikki tiet vievät ja tuovat Vesilahdelle (ainakin jonkin mutkan kautta), mikä kertoo Vesilahden seurakunnan historian merkityksestä laajemmaltikin. Vesilahti on apostoli Paavalin ja Pietarin nimikkoseurakunta, mikä tuo julki Vesilahden seurakunnan kirkollisen historiankin erityisluonteen. Minusta tuntuu, että Kaikkivaltiaalla Jumalalla on ollut jokin aivan erityinen tarkoitus ja tehtävä Vesilahdelle, kun Vesilahti on pystynyt säilyttämään itsenäisyytensä ja ominaisluonteensa historian melskeissä. Vesilahdessa täydentyvät niin monenlaiset vastakkaisuudetkin. Luonto ja maaseutu ovat ympärillämme, mutta kaupunkikin monenlaisine palveluineen on ihan kivenheitonmatkan päässä. Nykyaikaiset elämän edellytykset löytyvät Vesilahdesta, vaikka meillä ei olekaan kerrostaloja ja liikennevaloja. Arjen asiat hoituvat, mutta kaupungin stressi ja kiire eivät ole päällimmäisinä täällä läsnä. Onneksi Vesilahti on vielä Vesilahti!

Jokainen ihminen kantaa itsessään oman elämänsä historiaa.  Jokaisessa meissä on jotakin siitä, mistä tulemme  –  muistoina ja perinteinä. Samalla meissä on jotakin tulevasta, siitä mitä kohti olemme kulkemassa - unelmina ja toiveina. Vesilahti on omalta osaltaan toiminut risteyspaikkana ja kotina monelle nykyisen rajan takaisesta Sakkolasta lähtöisin olevalle perheelle ja suvulle.  Monella tavalla haavoittaneet ja katkeratkin sotavuodet ja niiden jälkeiset ajanjaksot toivat Vesilahteen Sakkolasta perheitä, joiden oli pakko juurtua uuteen, tuntemattomaan ja ehkä pelottavanakin koettuun maaperään. Mielessä sydäntä raastava ikävä kotiin Sakkolaan ja niihin läheisiin, jotka sota vei mukanaan. Tärkeää oli, että saattoi pikkuhiljaa ryhtyä rakentamaan uutta elämää ja tulevaisuutta – turvassa ja ilman pelkoa. Vesilahdessa on pidetty arvossa naapuriapua ja talkoohenkeä. Tärkeää on ollut, että naapurista ja vähän vieraammastakin pidetään huolta ja apua tarjotaan. Se on pienen ihmisen suuria tekoja ja lähimmäisenrakkautta parhaimmillaan. Tällainen vastuunkantaminen ja yhteisöllisyys mahdollistivat myös sakkolalaisten ja muidenkin Vesilahteen saapujien vähittäisen juurtumisen ja uuden kodin rakentamisen. Vesilahti on saanut kokea suurena rikkautena sen, että eri kylillä asuu myös eri puolilta Suomea ja maailmaa kotoisin olevia vesilahtelaisia. Jokainen meistä kun tuo mukanaan oman henkisen perintönsä ja kansanluonteensa. Karjalainen elävyys ja rempseys ovat saaneet yhdistyä hämäläiseen pidättyväisyyteen ja harkitsevaisuuteen.  Nykyäänkin vesilahtelainen luonteenlaatu on kohdattavissa. Turhaan eivät uudet paikkakunnalle saapujat totea: ”Tänne Vesilahteen oli niin mukava ja kotoisa  tuntemattomammankin tulla”. Meillä Vesilahden seurakunnan pappilassa on muuten torstai-päivisin aina avoimien ovien periaatteella toimiva kahvihetki kaikille. Tervetuloa kokemaan vanhanajan pappilatunnelmaa yhteisen kahvi-  ja rupatteluhetken merkeissä. Pappilan ovi avataan kolkuttavalle muulloinkin, kunhan ollaan paikanpäällä.

Siis viettäkäämme yhdessä ystävien, tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa ikimuistettavat Sakkolan pitäjäjuhlat täällä Vesilahdessa. Jumalan Siunausta ja Arkipäivän enkeleitä elämääsi ja vesilahtelaisen kirjailijakuuluisuutemme Oiva Paloheimon sanoin: ”Ihmiset lämmittäkää toisianne”.

Toivoen ”KirkkoHarri” Henttinen, Vesilahden seurakunnan kirkkoherra

La 4.8 Sakkola-juhlat Vesilahdessa Narvan lavalla ja markkinakentällä: klo 11 Kenttähartaus: khra Henttinen. Hartauden lopuksi seppelpartiot muistomerkeille; ruokailu klo 11.30 ja pääjuhla klo 13. Järj. Vesilahden Karjalaseura ry.

TERVETULOA KAIKKI LÄHELTÄ JA KAUKAA!