Rovasti Aarre Laitilan muistolle

10.7.2018

Juhannuspäivänä 23.6.2018 toivottelimme yhdessä Aarrelle hyvää taivasmatkaa vuosikymmenten varrella hänelle niin rakkaaksi ja tututuksi tulleessa Vesilahden kirkossa. Lukuisa saattoväki oli siunaustilaisuudessa kirkossa ja muistotilaisuudessa seurakuntatalossa muistamassa Aarrea ja ottamassa osaa Helmi-puolison ja koko suuren perheen yhteiseen suruun. Kiitos jokaiselle, jotka muistitte Aarrea monin tavoin ja erityiskiitos siitä Vesilahden seurakunnan diakoniarahastoon kertyneestä lahjoituksesta (yhteensä 2050 €). Aarren omaisten toiveiden mukaiseste tuolla summalla tuetaan Vesilahden seurakunnan diakoniatyötä. Runsas määrä nimiä ja muistolauseita kertyi Lähde-kirjastossa esillä olleeseen muistoadressiin, joka toimitettiin Helmille hautajaispäivänä.

Aarre oli tuttu hahmo Vesilahdessa vuodesta 1974, josta lähtien hän hoiti Vesilahden seurakunnan kirkkoherran virkaa 32 vuotta aina vuoteen 2006 eläkkeelle jäämiseensä asti. Vesilahden tunnelmallinen pappila oli Aarrelle ja Helmille sekä heidän koko perheelleen rakas koti. Pappilasta pihapiireineen muodostui vuosikymmenten aikana monien muistojen paikka. Aarrelle Vesilahden seurakunnan historia värikkäine vaiheineen oli tärkeä ja monet saivat kuulla Aarren kertomana Vesilahden seurakunnan mielenkiintoisista vuosisadoista. Erittäin merkittävää oli Aarren osuus Vesilahden 650-vuotisjuhlakirjan valmistumisessa. ”Vesilahti 1346-1996” –teos valmistui v. 1996 juhlistamaan Vesilahden seurakunnan 650-vuotisjuhlavuotta. Ansiokkaassa Helena Honka-Hallilan toimittamassa historiateoksessa Aarre tarkastelee Vesilahden seurakuntaa 1900-luvulla.

Aarre oli kotoisin Nurmosta ja hyvin luonnikkaasti pohjalainen luonteenlaatu sopeutui hämäläiseen vesilahtelaiseen elämänmenoon. Aarre perheineen viihtyi Vesilahdessa ja vesilahtelaiset ottivat hänet hyvin vastaan. Aarrea oli helppo lähestyä niin seurakunnan moninaisissa virkatehtävissä kuin niiden ulkopuolellakin. Aarre oli seurakuntalaisten tavoitettavissa riippumatta virka-ajoista. Vuosikymmenten myötä hän oli mukana vesilahtelaisten perheiden ja sukujen iloissa ja suruissa. Aarren virkauralle mahtuu monenlaisia merkittäviä vaiheita ja tapahtumia Vesilahden seurakunnassa: mm. pappilan kunnostaminen, seurakuntatalon laajennus, hautausmaan laajennus, kirkon sisäremontti, Narvan rukoushuoneen osto seurakunnalle, seurakunnan 650-juhla ja kirkon 200-vuotisjuhla. Aarre oli mukana aloittamassa myös ns. pub-iltatoimintaa Narvassa, mikä toi seurakunnan ja sen työntekijät lähelle seurakuntalaisia ja heidän ilojaan ja surujaan. Aarre oli pappina, sielunhoitajana ja ihmisenä helposti lähestyttävä. Hän ei koskaan halunnut korottaa itseänsä muiden yläpuolelle eikä halunnut olla ”herrana herrojen joukossa”. Aarrelle papin työ oli todellinen kutsumus ja sen työn hän hoiti nöyrästi ja uskollisesti loppuun asti. Sen lisäksi ja ohella hänellä oli puolison, isän ja papan tärkeät tehtävät.

Yksipappisessa seurakunnassa kirkkoherran työtaakka oli lähes rajaton. Toinen pappi tuli Vesilahteen vuonna 1995, mikä helpotti Aarren työtaakkaa. Esimiehenä Aarre oli rauhanrakentaja ja helposti lähestyttävä. Tuttu katse ja olemus loivat ympärilleen leppoisaa ja viihtyisää ilmapiiriä. Minun itsenikin oli helppoa saapua uutena työntekijänä Vesilahden seurakuntaan. Ei tarvinnut jännittää turhia. Kaksi kysymystä Aarre minulta kysyi: Oletko leipäpappi ja aiotko pysyä uskontunnustuksessa? Vastasin, että ”En ole leipäpappi” ja ”Aion pysyä uskontunnustuksessa”. Tämä riitti Aarrelle ja niinpä minä olen ollut Vesilahdessa siitä lähtien. Kiitos siitä Aarrelle ja koko Vesilahden seurakunnalle.

Elämä jatkuu. Muistot ovat jäljellä ja suru sekä kaipaus. Aarren nimikkovirsi oli 183: ”On meillä aarre verraton”. Näin on. Meillä oli Aarre verraton ja on edelleen muistoissa. Kiitos Aarre kaikesta yhdessä eletystä ja koetusta. Siunattua taivasmatkaa Sinulle! Taivaassa sitten tavataan… Voimia Aarren läheisille suuren surun keskelle.

Vesilahden seurakunnan puolesta
Kirkkoherra Harri Henttinen